Dokkedal Kirke: Ny varmeløsning

Forside/Dokkedal Kirke

Dokkedal Kirke er en lille, nyere landsbykirke under Mou sogn, der stod færdig i 1965, og som siden har gennemgået en større renovering i 2010, der danner rammen om kirken i dag. Til de store gudstjenester omkring højtiderne rummer kirken op til 100 mennesker, og det store orgel i kirken spiller højt og tydeligt det 11 meter høje kirkerum op.

Oliefyr blev for dyrt og tidskrævende.

Kirken har i det meste af sin levetid været opvarmet af et oliefyr, der kostede tid og penge for kirken og dens ansatte. Jette, der er graver i kirken og står for den daglige drift, forklarer, at hun op til en gudstjeneste om søndagen tændte for varmen, inden hun forlod kirken fredag eftermiddag. Der gik på den måde en masse varme til spilde, som kostede kirken penge og ikke mindst var en stor synder for klimaet. 

Luft til vand varmepumper i kirken

De besluttede sig i kirken for at ville supplere opvarmningen af kirken med solceller, hvorfor Jette kontaktede Mariendal. Efter en grundig gennemgang af kirken og dens forbrug foreslog Henrik Ramlov, der er Energi- og Udviklingschef i Mariendal, i stedet to luft til vand varmepumper i kirken. Efter lidt betænkningstid valgte de at få installeret luft til vand varmepumperne, der sikrede en årlig besparelse på op imod 45.000 kWh. Der blev, sammen med varmepumperne, installeret nye radiatorer i kirken, der var med til at sikre den mest energioptimale anvendelse af det nye anlæg. 

 

Automatisk styring af anlægget

Senere fik kirken automatisk styring på anlægget, der gør det endnu nemmere for Jette at opvarme kirken. Hun kan nemlig regulere varmen fra sin iPad hjemmefra, og samtidig kan hun følge nøje med i kirkens forbrug og besparelser. "Jeg er blevet rigtig glad for min nye løsning fra Mariendal. Den er nem at bruge, og når man lige lærer den at kende, så kører det bare rigtig godt. Det er samtidig konkret at se, hvor stor en gevinst det har været" 

Beregning på prisbesparelse

Henrik Ramlov fra Mariendal lavede forinden installationen af de to luft til vand varmepumper en beregning på kirkens forventede besparelse. Denne beregning har vist sig at holde stik, og hvor kirken før brugte op til 60.000 kWh (6000 liter olie), bruger de nu helt ned til 16.000 kWh om året. Jette er godt inde i CTS styringen og kan derfor løbende regulere varmen efter vind og vejr, hvilket er med til at optimere kirkens samlede besparelse. 

 

Tilpasser starttidspunktet for varmen

Udover den store besparelser på kirkens energiforbruget, har Jette også sparet en masse tid og fortæller, at hun nu kan starte varmen fra sin iPad omkring 12 timer før en gudstjeneste. På den måde opnår de  i kirken minimal spiltid og spildte ressourcer. Jette forsøger også løbende at regulere starttidspunktet for varmen, så hun hele tiden tilpasser det vejrforholdene og desuden opnår så optimal en opvarmning som muligt.  

 

Skriv direkte til os



    Jeg har læst og acceptererPrivatlivspolitikken


    Ring til os
    Har du spørgsmål eller ønsker du at snakke med en rådgiver?
    +45 7010 2077
    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram